Vacherin Mont d’Or

De Vacherin Mont d’Or of Vacherin du Haut Doubs is een Franse kaas uit de pays vaudois in de Franche-Comté. Deze kaas heeft het AOC-keurmerk. De Vacherin heeft een gewassen-korst en wordt gemaakt van uitsluitend koemelk. De productie van de kaas loopt van 15 augustus tot 15 maart. De kaas wordt van de volle rauwe melk gemaakt van koeien van het Montbéliard-ras.

Na toevoeging van stremsel wordt de wrongel in de vormen gedaan. Na het vormen wordt de kaas overgedaan in dennenhouten hoepels, om uitlopen te voorkomen. De rijpingstijd is minimaal drie weken en gebeurt op dennenhouten planken. In die tijd worden de kazen dagelijks met pekel gewassen en gekeerd.

Aan het eind van de rijping is de kaasmassa geel-beige geworden en heeft een licht zoetige smaak. De kaasmassa is smeuïg, en wordt na langere rijping zelfs geheel vloeibaar.

De volledig gerijpte kaas wordt dan ook niet meer gesneden, maar wordt met een lepeltje uit de vorm gehaald en op croutons of op warme halve aardappelen gegeten.

Het seizoensgebonden karakter van de kaas grijpt nog terug naar voorheen. Nadat de koeien van de alpen-weiden terugkwamen naar de stal (bij het vallen van de eerste sneeuw), liep de melkproductie te hard terug om nog de grote gruyère of emmental te kunnen maken en werd er naar de kleinere kazen gegrepen, bijvoorbeeld de vacherin of roomkaas.

De Vacherin Mont d’Or is vanaf het najaar beschikbaar in onze winkels.