Begin jaren 80. Het zijn woelige tijden. Economische crisis en werkloosheid heerst. Drie jonge knapen – Alexander, Jos en Bart – zitten samen rond de tafel…
Foto©Carl De Keyzer
Ze willen iets doen, iets nieuws, alternatief en baanbrekend. Ze willen kaas maken. Geen fabriekskaas, nee, dat was er al in overvloed. Echte kazen, met liefde gemaakt uit rauwe melk. Hun eerste stappen in de kaaswereld verlopen moeizaam. Dankzij de hulp van andere kaasmakers slagen ze er uiteindelijk in hun eerste lekkere kazen af te rijpen. Ze vestigen hun eerste kaasmakerij in het begijnhof van Gent. In 1983 worden ze een bedrijf: ze richten de coöperatieve vennootschap Het Hinkelspel op.
Zes jaar later verhuist de kaasmakerij en winkel naar een groter pand aan de Lousbergskaai. Kort daarna beginnen de eerste experimenten met de verwerking van biologische melk. Het Hinkelspel is een echte pionier op dat vlak. Vanaf 2001 worden alle Hinkelspelkazen van biologische melk gemaakt.
Nu zit de kaasmakerij in de Weststraat in Sleidinge, het vroegere pand aan de Lousbergskaai is omgebouwd tot een overdekte markt. De plaats bij uitstek voor liefhebbers van kwalitatieve en lokale producten.