“ Een coöperatie is een autonome organisatie van personen die zich vrijwillig verenigen om hun gemeenschappelijke economische, sociale of culturele behoeften en ambities te behartigen door middel van een onderneming waarvan ze samen eigenaar zijn en die ze democratisch controleren.” 

Definitie van de Internationale Coöperatieve Alliantie (ICA).

Het Hinkelspel is een echte coöperatieve vennootschap. Dit betekent dat er – naast werknemers in loondienst – ook een aantal werkende vennoten of coöperanten zijn.

Deze coöperanten zitten wekelijks samen en beslissen over het reilen en zeilen van het bedrijf, zowel kaasmakers als mensen van de winkel of de distributie. Zo krijgen we informatie uit alle delen van het bedrijf en kunnen we tot duurzame beslissingen komen.

Naast de werkende vennoten zijn er ook stille vennoten. Zij werken niet bij Het Hinkelspel maar helpen ons financieel met de aankoop van aandelen. Iedere vennoot heeft één stem in ons bedrijf, ongeacht het aantal aandelen. Op die manier kan de grootste aandeelhouder het beleid niet bepalen en heeft iedereen gelijke inspraakrechten. Een democratisch systeem, op bedrijfsniveau, dat werkt.

Foto©Josephine Van de Walle